زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

بشارة المصطفی لشیعة المرتضی‌ (کتاب)





بشارة المصطفی لشیعة المرتضی اثر عمادالدین محمد بن ابی‌القاسم طبری، از علمای قرن ششم هجری است. اين كتاب در بيان منزلت و درجات شیعه كرامات اولیاء الهی و پيروان ائمه (علیهم‌السّلام) و ذكر فضائل ائمه (عليهم‌السّلام)، مي باشد. سبك كتاب روايي بوده و مصنّف روايات كتاب را با اسناد كامل آنها ثبت و جمع آوري كرده است.



۱ - شرح حال اجمالی مؤلف



محمد بن ابوالقاسم، مشهور به عمادالدين طبري از علماي قرن ششم هجري بوده و از خانداني اصيل و شريف كه همگي از علماء و فقهاء بزرگ شيعه بودند، مي‌باشد.
اجازه‌اي كه از ايشان در دست است، حكايت از اين دارد كه او در سال ۵۵۳ هجري زنده بوده و در پايان همان سال به رحمت ايزدي پيوسته است.
ايشان از شاگردان ابوعلی طوسی فرزند شیخ طوسی بوده و در نجف از محضر بزرگان حوزه كسب علم كرده و به بالاترين مراتب فضل و اجتهاد رسيده و پرتوافشاني خود را براي تربيت شاگردان متعهّد و سخت‌كوش و تأليف كتاب‌هاي مختلف، شروع كرد.

۲ - ساختار کتاب



با توجه به حوادث فراوان در طول تاریخ و فشارها و تضییقاتی که بر شیعه وارد می‌شده بسیاری از آثار ارزشمند شیعه از بین رفته است. کتاب حاضر نیز از جمله آن کتب است که در آستانه نابودی کامل بوده و با تلاش پیگیر حجة الاسلام محمدحسن جواهری احیاء شده است.
این کتاب، کتابی روایی است و مصنف آن که از علمای قرن ششم هجری است تمام روایات کتاب را با اسناد آنها به طور کامل ثبت کرده و هیچ سندی را حذف نکرده است.
آنچه هم اکنون در پیش روی شماست از ابتدای کتاب تا پایان جزء دهم آن است، در حالی که مؤلف ارجمند کتاب را در هفده جزء تالیف کرده و متاسفانه با تمام تلاشی که انجام شده نسخه کامل تری از کتاب یافت نشده است.
با آنکه کتاب شریف بشارة المصطفی توسط مؤلف در ۱۷ جزء تالیف شده اما از آنها تنها ده جزء باقي مانده و اجزاء کتاب عنوان‌بندی نشده‌اند.

۳ - گزارش محتوا



مصنف در هر باب تعدادي روايت، در موضوعاتي كه در بالا ذكر شد آورده است و هر جزء از كتاب اختصاص به يك موضوع نداشته و از موضوعات مختلف بحث مي كند.
اين كتاب از مشهورترين كتاب‌هاي طبري بوده و در آن مباحث ارزشمند و روايات خوبي از پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌و‌سلّم) در اثبات افضليّت و مقام والاي شيعه نقل شده و از شعرهاي خوبي به مناسبت و در زمينه هاي مختلف از جمله در فضائل ائمه (عليهم‌السّلام) و ذمّ دشمنان ائمه استفاده شده است.
تنها راهی که برای دسترسی تقریبا آسان به مطالب کتاب وجود دارد فهرست احادیث در آخر کتاب است که تا حدودی این مشکل را حل کرده است. مقدمه و تصحیح و تحقیق چاپ حاضر توسط حجة الاسلام محمدحسن جواهری صورت گرفته و کتاب در طبعی مناسب به چاپ رسیده اما تحقیق و تعلیقات زیادی در آن به چشم نمی‌خورد. در پایان نیز فهرست روایات کتاب ذکر شده است.

۴ - وضعيت نشر



اين كتاب در يك جلد به زبان عربی از طرف كتابخانه حيدريه نجف در سال ۱۳۸۳ هـ . ق با تحقيق و مقدمه محمدحسن جواهري، به چاپ رسيده است.

۵ - پانویس


 
۱. طبری، ابوالقاسم، بشارة المصطفی لشیعة المرتضی، ج۱، ص۵.    
۲. آقابزرگ تهرانی، محمدمحسن، الذریعه الی تصانیف الشیعه، ج۳، ص۱۱۷.    


۶ - منبع



نرم افزار جامع الاحادیث، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، تاریخ بازیابی ۱۳۹۹/۱/۲۷.    
سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «بشارة المصطفی لشیعة المرتضی‌»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۹/۱/۲۷.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.